Historie

Søsterloge nr. 45 Tre Gyldne Ringes historie

 

Lørdag den 7. november 1959 blev en stor dag for Rebekkainstitutionen i Sønderjylland. Den dag blev rebekkaforeningen Tre Gyldne Ringe institueret. Festen tog sin begyndelse med invielse af tre nye søstre, som foregik i brogerloge nr. 70 Christian Skeels daværende lokaler Tonhalle, Kobbergade i Tønder.

 

Gradearbejdet blev udført af embedsmænd fra moderloge nr. 19 Alexandra, Haderslev. Broder distriktsdeputeret storsire Edmund Melander fra Haderslev foretog institueringen af den nye rebekkaforening, og indsatte følgende embedsmænd:

Formand:     søster Inga Henriksen

Sekretær:    søster Henny Bødker

Kasserer:     søster Betty Christensen

Inspektør:    søster Hertha Lønstrup

Kapellan:     søster Ella Nielsen 

 

Navnet Tre Gyldne Ringe blev foreslået af broder distriktsdeputeret storsire Edmund Melander, og modtaget med stor taknemmelighed af søstrene. Søster formand Inga Henriksen takkede på alle søstrenes vegne for det smukke navn, der skal danne rammen om fremtidens rebekkaarbejde i Tønder.

Broder eksmester Kristian Henriksen og søster Inga Henriksen samt broder eksmester Peter Christensen havde gjort det store forarbejde, der var gået forud for dannelsen af rebekkaforeningen.

Foreningens og senere rebekkalogens devise "Søstre, når Tre Gyldne Ringe" - er forfattet af broder eksmester Kristian Hneriksen til melodien: For en fremmed barskt og fattigt...

I årene fra 1959 til 1964 blev der arbejdet ihærdigt i foreningen frem mod at blive institueret som rebekkaloge. I årene som forening afholdt Tre Gyldne Ringe 35 møder.

Den 7. november 1964 blev rebekkaloge nr. 45 Tre Gyldne Ringe institueret. Det foregik i broderloge nr. 70 Christian Skeels nybyggede logebygning i Nygade 23, Tønder. Det blev en begivenhedsrig dag for alle de fremmødte gæster. Men ikke mindst for de 30 søstre, der nu blev overført fra moderloge nr. 19 Alexandra, Haderslev.

De 30 søstre modtog den nye rebekkaloges emblem med de to korslagte kniplepinde, symbolet på sønderjyske kvinders virke. Emblemet er designet af broder eksmester Kristian Henriksen.

 

Broder storsire Joahnnes Petersen installerede logens nye embedsmænd:

Overmester:    søster Inga Henriksen

Undermester:  søster Henny Bødker

Sekretær:        søster Betty Blenner

Kasserer:        søster Betty Christensen

Skatmester:    søster Kate Moldt

 

Broderloge nr. 70 Christian Skeel modtog også en meget fornem gave. Idet søster Dagmar Hansen skænkede broderlogen alterdugen med de smukkeste Tønderkniplinger.

Efter institueringen af Tre Gyldne Ringe indledtes et samarbejde med Kirkens Korshær om en årlig basar. Dette samarbejde ophørte i 1991. Men søstrene fortsatte med den årlig basar i Odd Fellow Gården, Tønder. Basaren har gennem alle årene givet et pænt overskud. Overskuddet går til vegørende formål i nærområdet. Logens søstre har i de mange år ydet et stort arbejde for basaren.

Tre Gyldne Ringe har fra 1978 været fadder for flere SOS-børn. Ligeledes for piger på børnehjemmet Ma-Niketan i Indien.

Der har gennem årene været store fælles indsamlinger. Her kan nævnes, at Odd Fellow Ordenen i Danmark i årene 2007-2009 samlede penge ind til SOS-Børnebyen i Rwanda. Der skulle indsamles minimum 3.000.000 kroner. Det var op til den enkelte loge, hvordan pengene blev indsamlet, så kreaviteten var stor. Slutresultatet blev på landsplan 4.200.000 kroner Tre Gyldne Ringe bidrog med godt 37.000 kroner.

Odd Fellow Ordenens Fond  til fordel for socialt udsatte børn i Grønland blev stiftet i 2010. Målet var, at alle landets loger og lejre skulle samle 5.000.000 kroner til udsatte børn og unge i Grønland. Pr. oktober 2016 var der indsamlet 3.500.000 kroner. Tre Gyldne Ringe har bidraget med 20.142 kroner. Der tilgår stadig penge til GrøndlandsFonden.

I forbindelse med Tre Gyldne Ringes 50-års jubilæum den 7. november 2014 donerede logen 109.000 kroner til forskellige velgørende formål.

På et Storlogemøde i 1996 blev det vedtaget, at rebekkalogerne fremover benævnes som søsterloger.

Odd Fellow Ordenen er en etisk Orden med et humanitært sigte.